Karakter

De Grote Zwitserse Sennenhond is een hond met een gemiddeld temperament, die ondanks zijn grootte over flink wat energie en uithoudingsvermogen beschikt. Hij heeft een evenwichtig en zelfverzekerd karakter. Doorgaans gedraagt hij zich vriendelijk, als het menens is bewijst hij echter een betrouwbare, onomkoopbare waker en beschermer te zijn.  

Het is een hond die nauw contact met zijn baas nodig heeft om zijn goede eigenschappen te ontwikkelen. Hij is over het algemeen rustig, oplettend en gemakkelijk in de omgang, als hij tenminste van kleins af aan consequent opgevoed wordt. Men kan hem dan overal mee naar toe nemen, wandelingen, vakantie enz. 

Als kennelhond is hij beslist niet geschikt, als gezinshond des te meer. Zijn indrukwekkende uiterlijk en zijn diepe stemgeluid maken hem tot een goede waakhond, die niet agressief hoort te zijn. 

Met een Grote Zwitser kan goed gewerkt worden, zij het dat men een paar eigenschappen zal moeten accepteren. Het is geen harde hond; wie probeert met geweld de hond tot goed prestaties te krijgen komt bedrogen uit. Met liefde en een gezonde mate van autoriteit kan men echter veel bereiken. Wie een snel correct werkende hond wenst moet geen Grote Zwitser kiezen.