Gezondheid

De Grote Zwitserse Sennenhond is een ras dat onderhevig is aan gezondheidsproblemen. De rasvereniging hanteert een goed fokbeleid (VFR) zodat de honden die via de rasvereniging gefokt worden zo weinig mogelijk risico lopen op gezondheidsproblemen. Dit houd in dat de ouderdieren waarmee gefokt word aan allerlei eisen moeten voldoen. 

Zo zijn deze ouderdieren allemaal gerÅ‘ntgend op Heupdysplasie, Elleboogdysplasie en Osteochondritis (OCD aan het schoudergewricht) en daar van vrij bevonden. Daar komt bij dat zij ook allemaal met goed gevolg een gedragstest doorlopen hebben. 

De Grote Zwitser is niet vrij van oogproblemen zoals distichiasis, entropion, ectropion, pra en cataract. Sinds april 2005 is het verplicht om de honden op oogafwijkingen te laten controleren alvorens men gaat fokken. 

Ook epilepsie kan voorkomen bij een Grote Zwitserse Sennenhond, de ouderdieren zijn vrij van epilepsie. Helaas geeft dit niet de garantie dat de pup het niet kan krijgen maar de kans is wel vele malen kleiner. 

Daarom kunt u het beste een pup gefokt via bovenstaand beleid van de rasvereniging aan schaffen. Via andere wegen is er wellicht vlugger aan een hondje te komen, maar een hond haal je in huis voor heel wat jaren. 

Daarom is het zeer zeker de moeite waard om te wachten op een puppie gefokt volgens de regels van de rasvereniging. Ook hier geld: haastige spoed is zelden goed. 

De door ons gefokte combinaties zijn zorgvuldig gekozen. Daarmee is de kans op gezondheidsproblemen zover mogelijk gereduceerd. 

Desondanks kan het helaas nog voorkomen dat uw pup gezondheidsproblemen krijgt.